Voorgenieten doe je hier. Kijk wat er allemaal te doen is.

 

De pictogrammen vertellen je meer over de activiteit. Kijk goed of een activiteit voor onderbouw (OB) of bovenbouw (BB) of voor onderbouw en bovenbouw (OB + BB) is.

Let op de informatieblokken.. Deze geven extra informatie over de workshop (verplicht, buiten school, voorinschrijving, hele dag).

 Gezellig haken | OB + BB

Tijdens de workshop gaan we gezellig haken onder het genot van een theetje en kerstkransjes. Als je al kan haken, kan je in deze workshop natuurlijk - naast het helpen van anderen - verder werken aan je eigen project. Voor wie nog nooit gehaakt heeft, zorgen wij voor uitlegfilmpjes om de steken te leren, makkelijke patronen van knuffeltjes, boekenleggers, kerstmutsen, etc. en natuurlijk hulp van ons! Wij zorgen voor haakgaren en haaknaalden in diverse maten. Heb je zelf materiaal; neem dat vooral mee! 


Picklebal toernooi | OB + BB

Voor zover bekend is er in de rijke (sport)geschiedenis van Pantarijn nog nooit een Pickleball-kampioen geweest. Hoog tijd, dus, om daar verandering in te brengen. Pak een racket en speel mee!


Project 3M | BB

De leerlingen presenteren in groepjes de resultaten van het project waar ze het afgelopen halfjaar mee bezig zijn geweest. Ofwel Young Leaders, ofwel het project voor de gemeente. De wethouder komt langs om naar de presentaties te kijken.

 

Dit is een veplichte workshop.


Het mysterie van Wageningen | OB

Durf jij het aan het Mysterie van Wageningen op te lossen? Ga samen op zoek naar aanwijzingen, los de puzzels op en achterhaal het antwoord. Geef je alleen, of samen met je vrienden op!


Megapuzzel | OB + BB

In deze workshop gaan we een legpuzzel maken van 24000 stukjes. Vorig jaar is al een kwart van de puzzel gemaakt. Dus vind je het leuk om mee te puzzelen, geef je dan op! 


24 chicken | OB + BB

Ontleed een kip 

Een kip heeft opvallende gelijkenissen met de mens. We ontleden de kip en komen bijvoorbeeld in de knie kip ook de kruisbanden en menisci tegen. We fileren de kippendijen en de grote en kleine borstspier! 

Natuurlijk gaat er niets verloren van de ontleed sessie. Alle delen van de kip zullen gebruikt en omgetoverd worden tot culinaire hoogstandjes. Bijvoorbeeld: kipschnitzel, nuggets, kippenworst en kippensoep 

Heb je een medische, anatomische interesse, ben je niet bang om je handen vies te maken, kan je met respect met vlees en voedsel omgaan dan is deze workshop iets voor jou. 


Mountainbiken | OB

40/50km mountainbiken over de prachtige mtb route van Heelsum/Doorwerth/Wolfheze of de nieuwe rode/blauwe/paarse route in Ede. Mooie klimmetjes en lange afdalingen met kombochten. Uitdaging genoeg! 

 Deze workshop duurt de hele dag!  

Vertrek ochtend om 10.00 uur bij de Vlinder 

Nodig: 

een mtb (versnellingen) en helm. 

Warme kleding: jas, handschoenen, muts. 

Rugzakje met proviand en drinken, extra kleding/regenjack. 

Je kan heel snel afkoelen als je tijdens het fietsen even stil moet staan om op elkaar te wachten. 

  

Mtb + helm huren: €5 (beperkt mogelijk). Reserveren bij docenten LO.


EHBO & Reanimeren | BB

Elke seconde telt. Hoe eerder er wordt gereanimeerd, des te groter is de kans dat het leven van die persoon wordt gered hoor je altijd. Maar wat is reanimeren nu precies?


Klassieke lokalen schilderen | OB + BB

Het pimpen van de muren van de klassieke talen lokalen om de leerlingen meer mee te nemen naar de oudheid, waar ze zoveel over leren.

 

Voorinschrijving. Je kunt je niet meer inschrijven voor deze workshop.


Our Planet | OB + BB

Verwonder je over de kracht en wonderen van de natuur tijdens deze workshop. Ontspan en zak met deze documentaire richting de kerstvakantie. Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat in de natuur zijn of naar de natuur kijken je ontspant en stressklachten vermindert;) 


Op avontuur in het Renkums Beekdal | OB

We verzamelen bij de receptie en gaan samen naar het Renkums Beekdal. Weer of geen weer: we gaan samen naar het Renkums Beekdal voor een fotospeurtocht. Hou je van de natuur, lekker buiten zijn en gezellig met elkaar op pad te gaan dan is deze workshop ideaal voor jou. Zorg wel voor schoenen die modderig mogen worden.


Bij de brandweer | OB + BB

Je bent te gast bij Brandweer Gelderland Midden Post Wageningen. Er zal een rondleiding gegeven worden op de kazerne, en gaan we aan de slag met de basisbeginselen van reanimeren en brandbestrijding waarbij je zelf ook de handen uit de mouwen zal moeten steken.  Op een kazerne gelden andere regels dan op school, en zullen voorafgaand aan de workshop worden toegelicht.

 

Adres: Marijkeweg 25 Brandweerkazerne Wageningen


Atelier|OB + BB

Lekker creatief bezig zijn in het Open Atelier. Laat je inspireren door de technieken die aangeboden worden, en schrijf je in.


Werken in de leertuin | OB + BB

In de donkerste week van het jaar, zien wij het licht. We gaan een kampvuur bouwen, maar om de CO2 uitstoot te compenseren gaan we bomen planten. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. De begeleiders Emil en Tom zullen jullie inwijden in het geheime leven van de boom. Doe warme kleren aan en schoenen die tegen het weer kunnen!


Boeken lezen | BB

Boekenlijst stress of even geen zin in drukte en gedoe? Neem je favoriete leesboek mee of je boek voor nederlands, engels, frans of duits en benut de 2,5 uur om lekker ontspannen te lezen of uren te maken voor je verplichte leeslijst. Neem eventueel een kussentje of dekentje mee en maak het jezelf comfortabel.


Hand- & Brushlettering | OB

Wil jij ook van die mooie sierlijke en stoere letters kunnen maken? Kom dan naar deze workshop. We gaan eerst gezamenlijk oefenen met handletteren in verschillende stijlen en daarna proberen om brushletteren je eigen te maken. Daarna kan je zelf aan de slag gaan en maak je een creatief eindproduct. Zorg dat je een potlood en gum bij je hebt en neem vooral je eigen materiaal mee.


Strijd om Catan | OB + BB

Wordt jij de nieuwe heerser van Catan? In deze strijd om grondstoffen draait alles om handel en strategie. Ben jij de beste handelaar en zorgen jouw onderhandelingsvaardigheden ervoor dat jouw dorpen als paddenstoelen uit de grond kunnen schieten? Of ben je juist een goede strateeg die zijn tegenstanders op alle mogelijke manieren dwars weet te zitten? Laat de strijd beginnen! 

Tijdens deze workshop zullen we meerdere potjes Catan spelen om te kijken wie zichzelf de nieuwe heerser van Catan mag noemen. Ervaring met het spel is handig, maar niet noodzakelijk. 


Schaken (voor beginners en gevorderden) | OB + BB

De titel spreekt al voor zich, maar alles in de workshop draait om schaken. De workshop is voor beginners en gevorderden. In de workshop is ruimte om te leren schaken, te schaken tegen elkaar, maar ook om puzzels op te lossen op een magneetbord met puzzels verzameld van chess.com. Lijkt het je wat om te leren schaken of wil je graag je schaak-kennis toe passen op puzzels / potjes schaak, kom dan gerust binnen! 


Robotica en Programmeren | OB

Computers zijn ‘van zichzelf’ niet de meest slimme apparaten. Ze hebben iemand nodig die op de knopjes drukt en de aanwijzingen geeft, zodat het weet wat het moet doen. Er zijn dus instructies nodig van de mens. Dit wordt programmeren genoemd en wordt meestal in een programmeertaal gedaan. De persoon die het programmeren doet, heet een Programmeur of een Developer. Bij deze workshop ga je leren programmeren van verschillende robots.


ChatGPT en andere AI ontwikkelingen | OB + BB

Tijdens deze workshop gaan we met twee topics aan het werk. Met ChatGPT en met trends op gebied van AI. Als eerste gaan we op zoek naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden van ChatGPT. Daardoor leer je deze tool gebruiken maar leer je ook kritisch nadenken. Dat kritische denken hebben we nodig bij het tweede gedeelte van de workshop. Daar gaan we op zoek naar de trends wat betreft AI en gaan we via mindmapping en door gebruik van ChatGPT, een toekomstvoorspelling ontwikkelen. Is het einde van de wereld in zicht? Of valt het allemaal wel mee? 

Voorwaarde voor deelname: je hebt de beschikking over een laptop en je hebt een eigen ChatGPT account. 


EHBO | OB

Heeft één van je klasgenoten een bloedneus of verslikt zich. Weet je de EHBO-regels of wat een Rautekgreep is? Kan je een snelverband aanleggen of iemand in een stabiele zijligging leggen? Dit en nog veel meer leer en oefen je allemaal in deze EHBO-workshop.


Urban sketching met Aquarel | OB

Bij de les 'Urban sketching met Aquarel' ga je aan de hand van een voorbeeldfoto jouw eigen versie tekenen en schilderen van bijvoorbeeld een gebouw, voortuig of personen. Hiervoor kijken we naar de basisvormen in een afbeelding en deze neem je over met potlood. Daarna zal je deze kleur geven met aquarel, een materiaal waarmee je makkelijk een tof resultaat kan creëren.. Je maakt het werkstuk af door met een fineliner accenten te geven.


Zeilen op de Rijn | OB + BB

We gaan (leren) zeilen op de Rijn. Neem warme kleren mee en gymschoenen of laarzen. Deze workshop start in de ochtend vanuit school en loopt door tot in de middag wanneer we ook weer op school eindigen. We fietsen naar de haven en er is lunch aan boord.

Deze workshop is een hele dag.


Proef de wereld | OB

We gaan verschillende vegetarische internationale gerechten maken en proeven. Vind je het leuk om te koken en nieuwe dingen te proeven? Schrijf je dan in voor deze workshop!


Stop Motion | OB + BB

Tijdens de workshop maken we een korte animatie met behulp van stop-motion. Je bent vrij in onderwerp en materiaalkeuze en het is leuk als je bijvoorbeeld je eigen Lego, Playmobil of andere figuren mee kunt nemen om te gebruiken. Voor de verwerking van de beelden heb je een laptop nodig. Het is handig als je een telefoon of een losse camera mee neemt die we kunnen aansluiten op de laptop. Ter voorbereiding raad ik de volgende software aan.

  • Boats Animator (Vastleggen foto's)
  • Droidcam (Koppeling smartphone camera aan laptop/USB mee!)
  • Shotcut (Videobewerking)

We beginnen met een kort storyboard, het kiezen van het juiste aantal frames en dan snel aan de slag met het maken van zoveel mogelijk foto's.

 

Zelf meenemen:

  • Laptop (Oplader, kabels etc.)
  • Telefoon/Camera (USB)
  • Eventueel Lego/Playmobil etc. etc. 

Perspectief tekenen | OB + BB

Dit is perspectief tekenen voor beginners. Aandacht ligt op éénpunts, - en tweepuntsperspectief tekenen. In de middag wordt het perspectief tekenen aangeboden voor gevorderden. Je ontvangt een stuk van een tekening/ foto en je leert met wiskundige beredenering dit af te tekenen. Gevorderde tekenaars krijgen de mogelijk om hun eigen perspectief tekening te tekenen en krijgen wiskundig feedback op hun uitwerkingen.


Atelier | OB + BB

Lekker creatief bezig zijn in het Open Atelier. Laat je inspireren door de technieken die aangeboden worden, en schrijf je in.


Maak je eigen doodle kunstwerk (zentangle art) | OB + BB

Doodles zijn kleine tekeningetjes die je maakt zonder erbij na te denken bijv. aan de zijkant van je papier.


Architectuur en bouwkunde | OB + BB

We gaan gebouwen in Wageningen bekijken om meer te weten te komen over architectuur(geschiedenis) en bouwkunde.


Klassieke lokalen schilderen | OB

Het pimpen van de muren van de klassieke talen lokalen om de leerlingen meer mee te nemen naar de oudheid, waar ze zoveel over leren.

 

Voorinschrijving. Je kunt je niet meer inschrijven voor deze workshop.


Socratisch Gesprek over liefde, haat en vriendschap | BB

In deze workshop voeren we een Socratisch gesprek over één van deze belangrijke thema's. We gebruiken daarvoor jullie ervaringen. Het is belangrijk dat je een beetje geduld hebt en zin om te horen wat andere mensen denken en hebben meegemaakt. 


Body- & facepaint | OB + BB

In deze workshop gaan we creatief aan het werk met schmink. We experimenteren met vorm en kleur en geven elkaars armen en gezicht een make over.


Klompenpad wandelen | OB + BB

Genieten tijdens het wandelen van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Verzamelen op het schoolplein


Bruxelles, Brussel! | 3HVG | OB

Ga je mee, op zoek naar Manneken Pis? En wist je dat er ook nog een Jeanneke Pis te vinden is in Brussel? Ben je gek van Brusselse wafels, chocolade, strips, gezelligheid én wil je samen met ons de Franstalige wereld ontdekken? Dan is dit de workshop voor jou. 's Morgens gaan we een museum bezoeken en natuurlijk heb je ook tijd om zelf - in groepjes - Brussel te bekijken.

Je kunt je niet meer inschrijven voor deze workshop.1-minuut Film maken | OB + BB

In één ochtend of middag een film maken? Dat kan toch niet? Jazeker, dat kan! Tijdens deze workshop maak je in je eentje of met een groepje een 1-minuutfilm, waarin je in 1 minuut een heel verhaal vertelt!


Leer Bewerken | OB + BB

We gaan een klein tasje maken met een lus voor aan de riem, ook gaan we een mooi ontwerp in het leer laseren met de laser snijder. Dit kan al van te voren ontworpen worden in de software. Verder ga je het leer uitsnijden/knippen, er gaten in ponsen, het aan elkaar stikken met draad en naald en nog een druk knoop bevestigen. (eventueel ook foto mogelijk te leveren).


BMX in de Vlinder | BB

Kom naar de Vlinder en stap op de BMX!

 

Neem mee: gymkleding.

 

Wij zorgen voor de fietsen.


Squash & Spinning | OB + BB

In de Bongerd


Excursie Bonn en Düsseldorf | 5V Duits | BB

De leerlingen van V5 met Duits in hun pakket gaan naar het " Haus der Geschichte " in Bonn, daarna bezoeken we het Heinrich Heine-Institut in Düsseldorf en daarna bezoeken we de prachtige Weihnachtsmarkt in Düsseldorf. 

 

Deze excursie is een hele dag en is uitsluitend voor V5 leerlingen. Het maakt onderdeel uit van ons literatuurprogramma.


Verras een oudere met een zelfgemaakte kerstkaart | OB

Verras je medemens (onbekend) met een zelfgemaakte kerstkaart en breng deze kerstkaart ook zelf naar de mensen toe! Je zult zien hoe verrast en blij ze zullen zijn. Gewoon omdat jij er even bent en met hen praat, contact maakt! De ochtend gebruiken we voor het maken van de kerstkaarten, in de middag brengen we de kerstkaarten rond in de stad, verzorgingshuizen .... en na afloop ruimen we onze spullen en "rommel" ook weer op.

 

Let op! Deze workshop duurt een hele dag.


Urban Arts lab - Street Art en Graffiti | OB + BB

Je leert onder leiding van Edwin (Ill Skill Squad) een eigen Graffiti "Black Book" maken en gave Street Art designs uitwerken. Deze workshop is een samenwerking van Eigenwijzer (jongereninitiatief gemeente Wageningen) met Entree/Solidez. Mocht je het tof vinden, dan kun je vanaf januari in het P-Atelieruur op dinsdag verder met een curcus graffiti!

 

Adres: Entree, Churchillweg 3 - Wageningen


Improvisatie theater | BB

Er zijn verschillende programma’s waarin improviseren het belangrijkste element is. Leuk om naar te kijken! Maar nu kun je het zelf gaan doen. Improviseren is te leren en vooral eens uit te proberen. In een niet al te grote groep gaan we aan het werk met verschillende improvisatievormen en theatersportgames. (We zullen veel op de vloer zijn en je krijgt ruim de mogelijkheid om deel te nemen en plezier te hebben.


Het geheim van de dichter | OB

Dichters toveren met woorden. “Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is.” Je knippert met je ogen en de wereld ziet er plotseling anders uit. Dat kun jij ook! In deze workshop gaan we op zoek naar het geheim van de dichter. En zo vind je meteen de dichter in jezelf.

Sonja van der Arend geeft deze dichtworkshop en laat je alle kanten van de taal zien. Zelf schreef ze 3 romans over milieubeleid, 10 musicals met groep 8 van de Jozefschool, en nog veel meer. Het liefst laat ze andere mensen ontdekken hoe fijn het is om zelf te schrijven. Daarom heeft ze Schrijfclub Wageningen opgericht, een club van schrijvers tussen de 8 en 88 jaar die samenkomen om te gedichten en verhalen te maken.

Vanaf januari start in de P-uren het POËZIELAB. Daar gaan we nog veel meer dichtersgeheimen ontdekken. Je schrijft elke week een of meer gedichten en samen maken we daar iets moois van, bijvoorbeeld een tijdschrift of een optreden. Lijkt dat je wel wat? Kom dan in tijdens de Pantarijnweek alvast ontdekken hoe leuk het is om de wereld te betoveren met woorden!


Film + verwerking | OB + BB

Zet dingen in beweging in de middag! Maar eerst ’s ochtends een film kijken in het Heerenstraattheater. Kies voor dit inspirerende ochtend- en middagprogramma!

De film is gratis je moet wel zelf je drankje en eten betalen.

 

Let op! Als je je inschrijft, is dat voor de hele dag. Je schrijft je dus niet voor een andere workshop in de middag in. De film op maandag is anders dan de film op donderdag.

Adres: Heerenstraattheater - Molenstraat 1b - Wageningen


Percy Jackson | OB + BB

De film is gratis je moet wel zelf je drankje en eten betalen.


Fotografie | OB

Portret maar dan anders!

Deze workshop bestaat uit 2 delen waarbij je heel verschillend werkt. 

We gaan we aan de slag met een camera en maken bijzondere portretten van elkaar die anders zijn dan anders. We Photoshoppen de foto tijdens het maken van de foto. Benieuwd hoe dit gaat? 

In deel 2 van de workshop maken we een portret waarbij we schilderen/modelleren met allerlei soorten papier en karton. 

Hoeveel rimpels te jij? 


Koken | OB

In slechts 2,5 uur tijd zul je ontdekken hoe leuk en spannend het is om je eigen voorgerecht, hoofdgerecht en dessert te bereiden. Het beste gedeelte? Je mag je smakelijke creaties aan het einde van de les zelf opeten! Dit is een fantastische kans om een kijkje te nemen in de keuken en je eigen smaakcombinaties te ontdekken. Schrijf je snel in en beleef een leuke kookervaring waarbij je je innerlijke chef-kok kunt laten stralen! 

 

Belangrijk: 

  • Elastiek voor haren mee!
  • Geen sieraden om de hand en pols.

Gamedesign | OB

Je eigen game ontwerpen: wie wil dat nu niet? In de workshop Game Design doe je precies dat! Met het computerprogramma Scratch maak je een 2D-spel. Je ontdekt hoe een spel is opgebouwd en hoe je ideeën omzet naar een makkelijke spelbesturing. Als een echte ontwerper creër je jouw eigen spelwereld. Iedereen kan hiermee aan de slag!


Kerstolympics | OB

Nog nooit een sportende kerstman gezien? Nu wel! Alle kerstmannen verzamelen! En ..... sporten maar!