Voorgenieten doe je hier. Kijk wat er allemaal te doen is.

 

De pictogrammen vertellen je meer over de activiteit. Kijk goed of een activiteit voor onderbouw (OB) of bovenbouw (BB) of voor onderbouw en bovenbouw (OB + BB) is.

 


Linnen tassen pimpen | OB + BB

Ook klaar met plastic tasjes? Of wil je gewoon een leuk tas om te showen? Kom dan hier je eigen linnen tas pimpen! 


Proef de wereld | OB

We gaan verschillende internationale gerechten maken en proeven. Vind je het leuk om te koken en nieuwe dingen te proeven? Schrijf je dan in voor deze workshop!


Percussie (en slagwerk) voor beginners | OB

Wil je de basics leren van slagwerk/percussie of gewoon even lekker jammen met anderen? Sampa leert je de beginsels van ritmes  spelen op bv Djembé, Cajon, Conga. Neem oordopjes mee als je gevoelige oren heb!


Een schonere woonomgeving | OB + BB

We gaan er samen op uit om wijken in Wageningen van het zwerfvuil te ontdoen.


Wie ben jij? | OB + BB

Ben jij een teamplayer? Hoe functioneer je onder stress? Kan je jouw medemensen goed “lezen”? Om antwoord op deze vragen (en nog veel meer) te vinden, gaan wij in deze workshop lekker spelen. Aan hand van spelletjes als “Kakkerlakkensalade”, “The mind”, “Vlotte geesten” gaan jullie meer over jullie zelf ontdekken. Hebben jullie zelf spelletjes thuis die bij zouden kunnen dragen aan jullie zelfkennis? Neem ze graag mee! 


Excursie Bonn-Düsseldorf 5V Duits | BB

De leerlingen van V5 met Duits in hun pakket gaan naar het "Haus der Geschichte " in Bonn. Daarna bezoeken we het Heinrich Heine-Institut in Düsseldorf en de prachtige Weihnachtsmarkt in Düsseldorf.

 

Deze excursie is uitsluitend voor V5 leerlingen. Het maakt onderdeel uit van ons literatuurprogramma.


SportXtra klas 2, Langlaufen Winterberg | OB

 


Bezoek beelden museum Het Depot | OB + BB

Kijken, voelen en bewonderen. In het Depot krijg je een programma om de beelden interactief en verrassend te ervaren.

 

Adres: Arboretumlaan 4, Wageningen


A Roaring Twenties Murder Mystery | OB + BB

New York City, 1922. De feestelijke 'Roaring Twenties' zijn in volle gang. Terwijl mensen dansen in de felle lichten van de stad, vindt er in een jazzclub een gruwelijke moord plaats. Aan jullie de taak erachter te komen wie verantwoordelijk is voor deze misdaad.


Handig met ICT | OB + BB

Heb je je ooit afgevraagd hoe het mogelijk is om YouTube-video’s te bekijken, waar ter wereld je ook bent? Of ben je benieuwd hoe een hacker twee jaar geleden de digitale portemonnees van honderden mensen leegroofde? En hoe zit dat nou helemaal met data die je opslaat in de cloud? Bij BIT in Ede weten ze precies hoe het internet werkt en kun je de cloud horen en voelen. Kom naar BIT, neem je smartphone of – nog beter – je laptop met Linux-installatie mee, leer meer over het internet en bezoek een datacenter. Deze workshop is dus niet op school, maar bij het bedrijf zelf. Je komt hier zelf op de fiets naartoe.

 

Adres van het datacenter: Galileïlaan 19 - 6716 BP Ede


Megapuzzel | OB + BB

Voor leerlingen die van een uitdaging houden of gewoon even lekker willen ontspannen gaan we in deze workshop een puzzel van 24000 stukjes maken. 


Bruxelles, Brussel! | OB

Ga je mee, op zoek naar Manneken Pis? En wist je dat er ook nog een Jeanneke Pis te vinden is in Brussel? Ben je gek van Brusselse wafels, chocolade, strips, gezelligheid én wil je samen met ons de Franstalige wereld ontdekken? Dan is dit de workshop voor jou. 's Morgens gaan we een museum bezoeken en natuurlijk heb je ook tijd om zelf - in groepjes - Brussel te bekijken.

Je kunt je (eigenlijk) niet meer inschrijven voor deze workshop (er zijn op 15 dec nog 13 plaatsen vrij voor leerlingen uit klas 2, 3, 4). Zie de nieuwsbrief.


Het geheugenpaleis | OB 

Iedereen kan zijn geheugen trainen en verbeteren! Een beetje verbeeldingskracht en creativiteit zijn daarbij gewenst. Je maakt bij deze workshop kennis met de geheugentechniek van het geheugenpaleis. Dit is een techniek die in de oudheid al uitgevonden zou zijn door de Griekse dichter Simonides. We houden geheugenwedstrijden waarin je de geheugentechniek zelf gebruikt en je gaat de school inrichten als geheugenpaleis. De geleerde techniek pas je vervolgens toe bij het vertellen van een verhaal. Ben je nieuwsgierig, sta je open voor nieuwe ideeën en ben je bereid te experimenteren met nieuwe kennis? Dan is deze workshop zeker iets voor jou. 


Meditatie | BB

In deze workshop ga je kennismaken met verschillende meditatie vormen. Je hebt geen meditatie ervaring nodig, wel een open mind. Mediteren is spelen met je aandacht en bewustworden van jezelf. Dit ga je doen met verschillende oefeningen en zeker niet alleen door op een matje of kussentje te zitten. Je gaat ook actieve meditaties doen op muziek. Veel mensen mediteren om te ontspannen, dat is echter niet het doel! Maar vaak wel een effect van meditatie. Nieuwsgierig wat deze workshop je gaat brengen? Geef je op en ervaar het. Of vraag meer info bij Arthur Roosen


Architectuur en bouwkunde | OB + BB

We gaan gebouwen in Wageningen bekijken om meer te weten te komen over architectuur(geschiedenis) en bouwkunde.


Maak je eigen doodle kunstwerk (zentangle art) | OB + BB

Doodles zijn kleine tekeningetjes die je maakt zonder erbij na te denken bijvoorbeeld aan de zijkant van een bladzijde in je wiskundeschrift. De workshop begint met een powerpoint over doodlekunst waarbij we kijken naar allerlei verschillende doodlestijlen en kunstenaars die doodle technieken gebruiken bij hun kunst. Dit is de inspiratie voor je eigen werk tijdens de workshop. Daarna ga je - met instructies - zelf oefenen met verschillende doodle technieken. Uiteindelijk maak je een doodle/zentangle werk in je eigen stijl. Je gebruikt daarbij zwarte fineliner en stiften en eventueel ook tijdschriftplaatjes. 


History of Film | BB

Tijdens deze workshop kijken we naar bepaalde onderdelen van films. We vergelijken fragmenten. Wat maakt een film goed, wat maakt deze slecht? 


Vliegensvlug Catalaanse taal en cultuur snuiven | OB + BB

Je krijgt een spoedcursus in de taal en cultuur van Catalonië. Je krijgt met liedjes en oefeningen een basis in de taal, wat leuke feitjes over de cultuur en uiteraard een Catalaans hapje voor de inspiratie. Wat is Catalonië nou eigenlijk? Is Catalaans een echte taal? Kom meedoen en kom erachter!


Our planet | OB + BB

Tijdens deze workshop ga je lekker in de bioscoopmodus. Achterover hangen en genieten van beelden met de prachtige planten en dieren die op deze planeet leven.


Lekker lezen! | OB + BB

Wanneer je een boek leest, verdwijn je in een andere wereld en laat je alles uit je dagelijks leven even achter je.
Kom ook ontspannen en neem je boek, sloffen en een lekkere warme trui of dekentje mee. We delen met elkaar onze favoriete boeken en schrijvers en gaan lekker lezen. Heb je boeken of tijdschriften die je wilt ruilen? Neem ze vooral mee!


Mindfulness | BB

Ben je op zoek naar een dagdeel met weinig prikkels? Ben je benieuwd hoe het is om te zijn zonder te doen en aandacht te geven aan jouw binnenwereld? Wil je tijd en bewuste, rustige aandacht voor jezelf? Dan is de workshop mindfulness iets voor jou!  

Wanneer je mindfulness oefent, train je je aandacht. Het kan je helpen te merken waar je aandacht is, als je leert, als je spanning voelt of verdriet, maar ook als je aan het relaxen bent, alleen of met vrienden. Mindfulness helpt bij stress voor toetsen of examens. Bij alle andere prettige en minder prettige dingen die je mee kan maken in je leven.  

Mindfulness leert je niet te denken aan gisteren of te piekeren over wat er morgen kan gebeuren.   

In deze workshop gaan we verschillende oefeningen doen, waarmee je je aandacht kunt trainen.   


Ontwikkelen eigen website en mobiele App | OB

“Deze workshop wordt gegeven door “de webmeester” (zie: Google), de meester van het web. Die heeft een Web-bureau dat al jaren websites verzorgd voor allerlei soorten bedrijven. Tijdens deze workshop bouw je een eigen website die je ook later kan gebruiken voor bijvoorbeeld je portfolio (wat is dat?). Of misschien is dit de start van je eigen webwinkel of online bedrijf? Als kers op de taart leer je om je website om te bouwen naar mobiele app.”


Ieper | 3HVG   4M  | OB

Deze excursie is op inschrijving voor 3HVG + 4M. In de Pantarijnweek bezoeken wij op donderdag 23 december het Belgische plaatsje Ieper. We bezoeken dan het plaatselijke museum en de omgeving waar tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) heftig is gevochten. 's Avonds eten we in Ieper en wonen daarna The Last Post bij: een dagelijkse ceremonie om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

 

Inschrijving heeft al plaatsgevonden. Je kunt je niet meer inschrijven.


Schaken | OB + BB

In de ochtendworkshops kan er vrij geschaakt worden. Er zal ruimte zijn om te leren schaken, maar ook om eventuele puzzels op te lossen. In de middagworkshop (enkel maandag) is er ruimte om eventueel een toernooi te doen.


Kintsugi | OB + BB

Heb je wel eens iets laten vallen? Je lievelingsmokje toevallig?

Dat kun jij tijdens deze workshop op een bijzondere manier gaan herstellen:)

Bij deze Japanse techniek gaat het erom dat de breuklijnen duidelijk in het oog springen. Je gebruikt lijm en gouden verf en jullie gaan ook nog iets over deze bijzondere techniek leren.

Bij voorkeur zelf een klein potje, bordje of mokje meenemen. Mag ook nog heel zijn;)
Heb je die niet, dan hebben wij wel iets voor je..

γγ‚ŒγΎγ§


Bezoek de mooiste kerststal Wageningen | OB

Bezoek de mooiste kerststal van Wageningen, luister naar het kerstverhaal en maak je eigen kerstkaart.

We bezoeken een kerststal waarbij je ook nog eens het echte kerstverhaal hoort. Daarna is er tijd voor limonade en lekkers en gaan we onze eigen kerstkaarten maken. Na de lunch gaan we deze kaarten in het centrum van Wageningen uitdelen en zo komen wij in contact met mensen die wij niet kennen. Hoe stoer en mooi is dat zo vlak voor de Kerst(vakantie)? Doe je mee?


Voltreffer!!! | OB

RAAAAAKKK!!! Dat is wat wij willen horen in onze workshop. Het treffen van doelen en elkaar zal centraal staan tijdens de workshop.


Rubik's kube eindelijk oplossen | BB

Rubik's kube eindelijk oplossen.


Spice of life | OB + BB

Iedereen heeft wel eens kerrie geproefd, maar weet je eigenlijk wat er in zit? Ken je nog andere specerijenmengsels als Baharat, Ras el Hanout of Quatre Epices? Kom mee op reis en leer de specerijen van de wereld kennen. Alles van komijn uit het Midden Oosten tot paradijszaad uit West Afrika en van voatsiperifery peper uit Madagaskar tot laos uit Laos!
Samen gaan we onze eigen mengsels maken op basis van bekende recepten, maar je kan ook je hele eigen samenstelling maken. We gaan het zelf klein maken, mengen en natuurlijk... Proeven!

Uiteraard mag je ook zelf ingrediënten en recepten meenemen! 


Klompenpad wandelen | BB

Ja......echt. We gaan dus wandelen. Ongeveer een kilometer of 7-10 over het Klompenpad dat door en rond Wageningen loopt. Info? klompenpaden.nl/klompenpad/wageningse-engpad/


Photoshop | BB

Aan de slag met photoshop!


Film + analyse | 5V filosofie| BB

.Verplicht voor de leerlingen van 5V die filosofie hebben.


Excursie Liège | BB

Op stap in LIège! Onder begeleiding van Franstalige taalgidsen ga je de stad Liège ontdekken. Deze stad ligt op de grens met Nederland, toch is de voertaal hier volledig Frans. Je zult ontdekken dat je meer in het Frans kan zeggen dan je ooit voor mogelijk hield.

 

Je kunt je niet meer opgeven voor deze workshop.


One minute film | OB + BB

Heb je altijd al je eigen film willen maken, maar heb je er gewoonweg de tijd niet voor? Of denk je dat dat niet kan in je eentje? Wel dus! Tijdens de workshop bekijken we samen een paar 1-minuutfilms, schrijf je je eigen script en teken je een storyboard. Vervolgens ga je met je eigen telefoon filmen, en het filmpje monteren op je laptop. Een hele film, in 1 minuut!

 

Let op! Neem je telefoon en laptop mee.


Film Heerenstraat theater| OB + BB

Zet dingen in beweging in de middag! Maar eerst ’s ochtends een film kijken in het Heerenstraattheater. Kies voor dit inspirerende ochtend- en middagprogramma!.

De film is gratis. Je moet wel zelf je drankje en eten betalen.

 

Let op! Als je je inschrijft, is dat voor de hele dag. Je schrijft je dus niet voor de middag in. De film op donderdag is anders dan de film op maandag.


De grote kerst improvisatieshow (theater) | OB

Er zijn verschillende programma’s waarin improviseren het belangrijkste element is. Leuk om naar te kijken! Maar nu kun je het zelf gaan doen. Improviseren is te leren en vooral eens uit te proberen. In een niet al te grote groep gaan we aan het werk met verschillende improvisatievormen en theatersportgames. We zullen veel op de vloer zijn en je krijgt ruim de mogelijkheid om deel te nemen en plezier te hebben.

We gaan geen show opvoeren voor anderen, we zijn ons eigen publiek en zullen elkaar van ruim applaus voorzien. In de donkere dagen voor de Kerst zal de lach in dit programma welkom zijn

 


Ontwerp en maak je eigen journal met boekbinden! | OB + BB

Voor wie niet bang is voor papier, vouwen en lijm of naald en draad. Kies je eigen kleuren, formaat en bindwijze en ga aan de slag met het maken van je eigen (notitie)boek. Vul de pagina's daarna met je eigen teksten of tekeningen onder begeleiding van dichter en kunstenaar Ivanka de Ruijter. Heb je zelf speciaal papier dat je graag wilt gebruiken? Neem het mee! 


Roeien | OB + BB

Lekker het water op! Het kan koud worden, buiten op het water, dus warme kleding aan! Let op! Er kan niet geroeid worden als het stormt of onweert. Houdt het huiswerk in Magister dus in de gaten.

 

We verzamelen bij Argo - Grebbedijk 59 - Wageningen


Automotive | OB + BB

Een workshop in carrousel! Wat komt hier allemaal bij kijken? Onder andere: lassen, elektra, motorrevisie, storing zoeken, en afhankelijk van de groep wiel wisselen. Je leert omgaan met gereedschap, veilig werken in de werkplaats en krijgt een introductie in de automotive.

 

Het adres van deze workshop: Onder de bomen 24, Renkum


Fitness & squash | OB

Deze workshop bestaat uit twee delen: ± 1 uur fitness en ± 1 uur squash.

Tijdens de fitness workshop, in de moderne fitness ruimte van Sports Centre De Bongerd, krijg je instructie van een professionele fitness instructeur over de juiste en veilige uitvoering van de cardio- en krachttoestellen. Ook ga je bekijken welke doelstellingen je wellicht hebt en hoe je deze kan realiseren. De workshop is bedoeld voor leerlingen die geen of nauwelijks ervaring in een fitnesszaal hebben.

Tijdens de squash workshop leer je de verschillende squash technieken (o.a. serveren, slagen) en de spelregels om uiteindelijk een of meerdere partijtjes te kunnen spelen.