Voorgenieten doe je hier. Kijk wat er allemaal te doen is.

 

De pictogrammen vertellen je meer over de activiteit. Kijk goed of een activiteit voor onderbouw (OB) of bovenbouw (BB) of voor onderbouw en bovenbouw (OB + BB) is.

 


Gymnasiumdag 1, 2, 3 | OB

Verplichte excursie naar Essen (Duitsland). Gymnasium 1,2,3.


Internet veiligheid en etisch hacken | OB

We zijn met zijn allen steeds meer actief op het internet en we delen daar steeds meer van onszelf. Maar ben jij veilig op het internet? Zijn jouw gegevens veilig? Tijdens deze workshop krijg je allerlei voorbeelden te zien waar het fout kan gaan en gaan we hierover in gesprek. Ook maak je kennis met hacken en leer je te denken als een hacker.
Doel: bewustwording van gevaren van internet en ontdekken van mogelijkheden van hacken.


Proef de wereld | OB

We gaan verschillende internationale gerechten maken en proeven. Vind je het leuk om te koken en nieuwe dingen te proeven? Schrijf je dan in voor deze workshop!


Kizomba dansworkshop | OB + BB

In deze workshop leer je Kizomba dansen!


Kerststukjes maken | OB + BB

M.b.v. natuurlijk materiaal (groene sier takjes/sierappeltjes enz..) en kerstdecoratie laten we je zelf jouw eigen kerststukje maken. Wij zorgen voor de meeste spullen. Je kunt natuurlijk zelf ook materiaal meenemen.
Om het geheel compleet te maken is het wel zó leuk/origineel zélf een wenskaartje erbij te maken ( zo wordt het persoonlijk ). 


Henna workshop | OB + BB

Je maakt eerst een ontwerp op papier. Daarna mag je dit ontwerp dan bij jezelf of bij elkaar met henna op de handen zetten.


Stadswandeling Wageningen | OB + BB

We verzamelen bij de bibliotheek in Wageningen. Dan gaan we een stadswandeling doen waarbij we bijzondere plekken bekijken in Wageningen en je interessante informatie krijgt over kunst en geschiedenis. Doe goede schoenen aan (sneakers, geen hakken) en als het regent, neem dan een paraplu of een regenjas mee!


Teambuilding GSA | OB + BB

Samen met de GSA op pad om aan de organisatiestructuur en indentiteit van de GSA te werken.


Een schonere woonomgeving | OB + BB

We gaan er samen op uit om wijken in Wageningen van het zwerfvuil te ontdoen.


Sportinstuif | OB

Er worden verschillende sporten klaargezet in de Vlinder.


A Roaring Twenties Murder Mystery | BB

New York City, 1922. De feestelijke 'Roaring Twenties' zijn in volle gang. Terwijl mensen dansen in de felle lichten van de stad, vindt er in een jazzclub een gruwelijke moord plaats. Aan jullie de taak erachter te komen wie verantwoordelijk is voor deze misdaad.


Journalistiek | OB + BB

In tijden van ‘fake news’ is het steeds lastiger om te weten welk nieuws je kunt vertrouwen en welk niet. Hoe kun je daar beter achter komen dan zelf een goed nieuwsproduct in elkaar te draaien? Je gaat aan de slag met een zelf gekozen medium: een ‘ouderwets’ krantenbericht, een artikel in een tijdschrift, een journaalrubriek of multimedia. Je zult zien dat een goed journalistiek product aan dezelfde standaarden moet voldoen, maar aan jou de taak om je eigen favoriet te kiezen en hier wat moois van te maken!

Let op: je neemt je eigen materialen voor productie mee. Wanneer je ‘schrijvende journalistiek’ wilt gaan uitoefenen (zoals krant en tijdschrift) neem dan een laptop mee. Als je kiest voor ‘beeldende journalistiek’ (zoals journaal of multimedia) kun je dat met je telefoon doen, maar voor nog beter kwaliteit is een camera natuurlijk aan te raden.


Origami kerstversiering | OB + BB

Tijdens deze workshop ga je kerstversieringen maken met Origami vouwtechniek.
Je kan verschillende versieringen maken:
- kerstballen vouwen,
- kerstster vouwen;
- kerstslingerverlichting vouwen (Let op! Hiervoor moet je zelf een kerstverlichting slinger meenemen.);
- kerstverlichting houder vouwen (bloem /ster/kerstbom);
- kerstengelen vouwen.

 

Neem je gezelligheid mee, naar deze workshop ;-)


Gastspreker | OB

Johan Birnie van 86 jaar verzorgt de gastles. Hij woonde in zijn jeugd op Java, zijn vader was daar koffieplanter. Wanneer in 1942 de Japanners Nederlands-Indië binnenvallen, verandert het leven van de familie Birnie compleet. Johan, zijn moeder en zijn zusjes verblijven tijdens de Tweede Wereldoorlog in diverse kampen op West-Java. Uiteindelijk komen ze in het beruchte kamp Tjideng terecht, waar hongersnood en uitputting heersten, evenals geweld. Wanneer Japan capituleert in 1945 betekent dit niet het einde van een gewelddadige periode voor Johan en zijn familie. Door de vrijheidsstrijd (Bersiap) zijn hij en zijn familie nog steeds niet veilig.....

Johan Birnie zal vertellen over zijn tijd in de Japanse interneringskampen, maar ook over het einde van de oorlog en zijn eerste jaren in Nederland. 


Moutainbike | OB + BB

Mountainbiken door het Bennekomse bos. Neem je eigen mountainbike mee. Heb je die niet? Dan kun je voor € 5,-- een mountainbike huren. 


Meditatie | BB

.In deze workshop ga je kennismaken met verschillende meditatievormen. Je hebt geen meditatie-ervaring nodig, wel een open mind. Mediteren is spelen met je aandacht en bewustworden van jezelf. Dit ga je doen met verschillende oefeningen en zeker niet alleen door op een matje of kussentje te zitten. Je gaat ook actieve meditaties doen op muziek. Veel mensen mediteren om te ontspannen, dat is echter niet het doel! Maar vaak wel een effect van meditatie. Nieuwsgierig wat deze workshop je gaat brengen? Geef je op en ervaar het. Of vraag meer info bij Arthur Roosen


Verkoop je oude zooi | BB

Neem je oude zooi mee naar de workshop.
Leer de perfecte marktplaats advertentie te maken: perfecte foto en perfect verhaal. Cashen! Cashen! Cashen!


Battle of the knikkerbaan | OB + BB

Ready? Set? Knikkeren maar!
Heb jij altijd al de school om willen toveren tot een levensgrote knikkerbaan? Dan is dit je kans. Met technisch inzicht, creativiteit, regenpijpen, wc-rollen en ander afvalmateriaal gaan verschillende teams met elkaar de strijd aan in wie de beste knikkerbaan kan bouwen. Dus schrijf je in en neem zo veel mogelijk materiaal mee om jouw team naar de overwinning te helpen!


5V Escape the school | BB

5V escape the school: samenwerken en teambuilding.

Let op! Deze workshop is alleen voor 5V.


Megapuzzel | OB + BB

Voor leerlingen die van een uitdaging houden of gewoon even lekker willen ontspannen gaan we in deze workshop een puzzel van 24000 stukjes maken. 


Atelier | OB + BB

Deze ochtend/ middag mag je kunstzinnig aan de slag. Je mag van alles maken. Je mag zelf een activiteit bedenken. Maar de docenten kunnen je natuurlijk helpen met het bedenken van een onderwerp of techniek. 


Klompenpad wandelen | OB + BB

Ja......echt. We gaan dus wandelen. Ongeveer een kilometer of 7-10 over het Klompenpad dat door en rond Wageningen loopt.

Info? klompenpaden.nl/klompenpad/wageningse-engpad.


Leren breien | OB + BB

Tijdens deze workshop leer je steken opzetten, de rechte steek en de averechte steek.
Zelf meenemen: Dikke breipennen, bijvoorbeel nr 8, breiwol (te koop bij Zeeman of Action)


Fotograferen | OB

Je beste profielfoto voor Insta ever! Zonder mobieltje 😊

Je gaat samen met een klasgenoot, vriend of vriendin aan de slag om portretten van elkaar te maken met een “echte” camera. Eerst gaan we als groep kijken hoe je een goed portret maakt: je herkent straks mooi licht beter en weet waar je op moet letten voor een mooi portret. En waarom is die ene foto nou helemaal tof en de ander saai…?

Je gaat vooral elkaar fotograferen en wij begeleiden je daarbij. Zorg dat je per stel één echt fototoestel meeneemt van huis. Iets technischer: liefst een digitale spiegelreflex of systeemcamera. Een goede compactcamera mag ook. En néé, we werken niet met mobieltjes. Wij zien ernaar uit!


History of Film | BB

Tijdens deze workshop kijken we naar bepaalde onderdelen van films. We vergelijken fragmenten. Wat maakt een film goed, wat maakt deze slecht? 


Schaken | OB + BB

In de ochtendworkshops kan er vrij geschaakt worden. Er zal ruimte zijn om te leren schaken, maar ook om eventuele puzzels op te lossen. In de middagworkshop (enkel maandag) is er ruimte om eventueel een toernooi te doen.


Vliegensvlug Catalaanse taal en cultuur snuiven | OB + BB

Je krijgt een spoedcursus in de taal en cultuur van Catalonië. Je krijgt met liedjes en oefeningen een basis in de taal, wat leuke feitjes over de cultuur en uiteraard een Catalaans hapje voor de inspiratie. Wat is Catalonië nou eigenlijk? Is Catalaans een echte taal? Kom meedoen en kom erachter!


Schilderen met groenten | OB + BB

We gaan onze eigen verf maken uit groente en daar met zijn allen één groot schilderij mee maken.


Sneller schieten dan je schaduw | OB + BB

Op de schietbaan! Het target raken of finaal missen, jij kunt laten zien dat je de nieuwe scherpschutter van Pantarijn bent. Of misschien kom je er achter dat wapens niets voor jouw zijn.
Voor de beste schutter is er de Lucky Luke Wisselbokaal en anders maak je kans op de Dalton-prijs


PWS 4M | BB

Vind je het lastig om zelf aan het werk te gaan voor je PWS? Heb je hulp nodig met je deelvragen? Wil je alvast een groot deel van je PWS afronden? Schrijf je dan in voor deze workshop!
Zorg dat je een laptop en oplader meeneemt!


Kleding inzamelen voor het COA (azielzoekerscentrum) | BB

Zou jij graag mensen die het moeilijk hebben, willen helpen? Schrijf je dan in voor deze workshop. We gaan kleding inzamelen voor een 'kledingmarkt' bij het COA. Ook gaan we in gesprek(in het Engels) met of over azielzoekers/vluchtelingen om meer van elkaars cultuur te leren kennen. 


Klimmen op de Bongerd | OB

Klimmen op de klimwand van de Bongerd, een wand van maar liefst 7,5 meter hoog! Je leert knopen leggen, zekeren én natuurlijk klimmen.


Anime | OB

Bij Anime ga je een eigen AMV (Anime Music Video) in elkaar zetten. Hierbij word je ondersteund door leerlingen van PantAgora. De PantAgora-leerlingen hebben al scenes en muziek verzameld waarmee jij aan de slag kunt. Met onze ervaringsdeskundigen zet je in twee uur tijd een eigen video (ontworpen en wel) in grote lijnen in elkaar 😉.


Ontwerp je eigen bordspel | OB

We gaan het tofste (bord)spel ooit maken. Eerst gaan we bestaande spellen spelen en onderzoeken wat deze spellen zo leuk maakt. Vervolgens gaan we dat gebruiken om een spel te maken waar al die leuke dingen van andere spellen in terugkomen. Aan het eind hebben we dan het leukste spel ooit gemaakt!


Geef je spijkerbroek een tweede leven  | OB + BB

Tijdens deze workshop ga je je oude spijkerbroek een tweede leven geven! Je gaat 'm verknippen, versieren en behangen zodat je van de broek nieuwe items maakt. Een tas bijvoorbeeld, of een leuke decoratie voor in je kamer. Of misschien heb je zelf leuke ideeën? Dan kijken we of we die kunnen realiseren.

 

Je moet wel zelf minimaal 1 oude spijkerbroek meenemen. 


Excursie Micropia Artis | OB + BB

Ze zijn overal, om je heen, op je en zelfs ín je lichaam!
En ze bemoeien zich met alles!
Zíj bepalen hoe onze wereld eruitziet:
wat je ruikt en wat je proeft,
of je ziek wordt, of juist beter.
Ze kunnen ons redden of vernietigen!
De kleinste en machtigste organismen op onze planeet: miniscule organismen: MICROBEN!
We bezoeken het enige microbe museum in Nederland: Micropia in Artis. Het meest
vernieuwende museum in Nederland. En als we tijd over hebben nemen we nog een kijkje in
de dierentuin.


Let op: Deze excursie duurt de hele dag, start wat eerder en eindigt wat later (ongeveer
9.00-16.00 u) én vraagt een eigen bijdrage van ongeveer 10-15 euro). We gaan met de bus.


Pimp het Engels lokaal | OB

Onder begeleiding gaan we lokaal 2.21 opfrissen. We bedenken met elkaar een mooi thema dat wij vervolgens op de grote kale/witte muur met verf gaan schilderen/verven.


Spice of life | OB + BB

Iedereen heeft wel eens kerrie geproefd, maar weet je eigenlijk wat er in zit? Ken je nog andere specerijenmengsels als Baharat, Ras el Hanout of Quatre Epices? Kom mee op een reis en leer de specerijen van de wereld kennen. Alles van komijn uit het Midden Oosten tot paradijszaad uit West Afrika en van voatsiperifery peper uit Madagaskar tot laos uit Laos!
Samen gaan we onze eigen mengsels maken op basis van bekende recepten, maar je kan ook je hele eigen samenstelling maken. We gaan het zelf klein maken, mengen en natuurlijk... Proeven!

Uiteraard mag je ook zelf ingrediënten en recepten meenemen! 


Selfcare: How To Journal | BB

Journaling is een populaire manier van een soort dagboek bijhouden, maar dan gericht op bewustwording. Het is een mindset-tool om bewust te worden van je gevoel, meer te leven in het 'nu' en om doelen te bereiken. Wil jij leren wat journaling inhoudt, hoe je het kan toepassen in je dagelijks leven en ervaren welke voordelen dit heeft? Schrijf je dan in voor de workshop: How to journal!!

 

Neem je laptop mee.


Pas op! De dode hoek + kampvuur | 1hv3 + 1hv4 | OB

Heb je wel eens met je fiets naast een vrachtwagen gestaan bij het verkeerslicht? Best groot, zo'n auto. En ziet die chauffeur je wel? Vanaf vandaag weet jij precies wat een chauffeur ziet vanuit zijn/haar positie. Je gaat zelf de vrachtwagen in leert alles over de dode hoek. Na zoveel serieus is het natuurlijk ook tijd voor een kampvuur op het schoolplein. Mét chocolademelk en marshmellows.


De grote kerst improvisatieshow (theater) | OB

Er zijn verschillende programma’s waarin improviseren het belangrijkste element is. Leuk om naar te kijken! Maar nu kun je het zelf gaan doen. Improviseren is te leren en vooral eens uit te proberen. In een niet al te grote groep gaan we aan het werk met verschillende improvisatievormen en theatersportgames. We zullen veel op de vloer zijn en je krijgt ruim de mogelijkheid om deel te nemen en plezier te hebben.

We gaan geen show opvoeren voor anderen, we zijn ons eigen publiek en zullen elkaar van ruim applaus voorzien. In de donkere dagen voor de Kerst zal de lach in dit programma welkom zijn.


Italiaans met Frits | OB + BB

Ga je binnenkort naar Italië en wil je de eerste stappen op het Italiaanse pad zetten? Of ben je gek op pasta en pizza en wil je daarom meer van het Italiaans weten? Schrijf je dan in voor Italiaans met Frits!


Belmonte Arboretum in de winter | OB

Vlak voor de Wageningse Berg aan de Generaal Foulkesweg ligt het Arboretum Belmonte. Dit was van de WUR maar wordt nu beheerd door een stichting en vrijwilligers. We gaan eerst kijken naar de knoppen en wat er nog groen is in de winter. Dat is nog heel wat ! Er is veel biodiversiteit. Er zijn hele bijzondere collecties zoals rodondendrons. Ook het mooie uitzicht over de Rijn zullen we zien. We helpen de vrijwilligers met klusjes zoals paden harken voor we weer naar school gaan.


Sieraad maken van messing | OB + BB

Tijdens de Pantarijnweek kun je bij het Open Atelier een simpel sieraad van messing maken.

Kies voor deze workshop als je goed bent in zagen en behoefte hebt aan een leuke broche, een simpele ring of een nieuwe hanger voor aan een ketting. Wij gaan aan de slag met een plaatje messing, juwelierszaag en we gaan vooral ook héél veel vijlen en schuren.
Tijdens iedere workshop is er plaats voor hoogstens zes personen, dit in verband met het aanwezige gereedschap.


De workshops worden in ieder geval op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend gegeven.


Sound design | BB

Film en geluid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je denkt aan geluid bij film, denk je al snel aan de muziek en de dialogen. Maar er worden ook veel geluidseffecten en sounds toegevoegd aan films. Je neemt ze minder bewust waar, maar ze zijn onmisbaar voor de impact van de scènes. Onze workshopdocenten leren je bij de workshop Sound Design  alles over het muzikaal en functioneel inzetten van sounds en effecten bij filmbeelden.


Virtual reality | BB

Tijdens deze workshop maak je een eigen VR-film. Zo ervaar je wat virtual reality is en hoe je dit kunnen toepassen. De film nemen we op met een speciale virtual reality camera, die in het midden van de ruimte staat opgesteld. De camera filmt 360 graden in het rond. Alles om de camera heen is te zien en de kijker kan dus rondkijken. Je bedenkt en acteert in jullie eigen film. Het mooie van het filmen in virtual reality is, dat alle leerlingen tegelijk een rol kunnen spelen. Na de opnames kijken we de film terug met behulp van virtual reality brillen en smartphones. Het is dan alsof je op de plek van de camera staat en er overal om je heen iets te zien is.


MTB voor gevorderden | OB + BB 

40/50km mountainbiken over de prachtige MTB-route van Heelsum/Doorwerth/Wolfheze of de nieuwe rode/blauwe/paarse route in Ede. Mooie klimmetjes en lange afdalingen met kombochten. Uitdaging genoeg! 

Deze workshop duurt de hele dag!  

Vertrek ochtend om 10.00 uur bij de Vlinder 

 

Nodig: 

  • Een mtb (versnellingen) en helm. 
  • Warme kleding: jas, handschoenen, muts. 
  • Rugzakje met proviand en drinken, extra kleding/regenjack. 
  • Je kan heel snel afkoelen als je tijdens het fietsen even stil moet staan om op elkaar te wachten. 

 

Mtb + helm huren: €5 (beperkt mogelijk). Reserveren bij  jmoormans@pantarijn.nl